2010: olietekort beheerst leven, maar we delen steeds meer

56983681Ik heb een leuke site ontdekt: secondsight.nl. Alles over trends en trendwachting. Dit keer gaat het over de vraag: wat gaat het nieuwe jaar ons brengen?

Volgens trendwatcher of the year (TWOTY) 2009 Adjiedj Bakas: “Voorheen was de mantra ‘alles met olie’. Maar de komende tien jaar gaan we eindelijk eens aan de slag met de alternatieven, zoals kernenergie en zonne-energie. De meeste stakeholders gaan pas reageren als het vijf voor twaalf is, dat is het nu bijna.” Volgens Hilde Roothart (genomineerd als TWOTY 2009) zal het tekort aan olie tot in alle facetten van de samenleving doordringen. “Het olietekort zal alle andere crises overschaduwen.”

Tegelijkertijd dringt internet en de jongerencultuur steeds meer ons leven in. Met positieve gevolgen wat mij betreft. De huidige generatie jongeren (zgn Generatie Einstein) zijn uiterst behendig met technologie en conservatiever en rationeler dan voorgaande generaties. Ze zijn groot geworden in het digitale tijdperk, technologie is voor hen de normaalste zaak van de wereld. En dat gaat een hoop teweegbrengen.

Kijk alleen al hoe jongeren zich weten te organiseren op internet. Roothart: “Jongerengroepen, netwerkorganisaties, ze zijn niet voor iedereen zichtbaar, maar we gaan wel die kant op. En de tendens is mede door de snelle opkomst van internet: eerlijk alles delen.” Hier komt bij dat de maatschappij zich steeds meer is gaan richten op de oosterse wereld, zegt Bakas: “We krijgen steeds meer mee van de Aziatische cultuur, die sterk is gericht op ‘sharing’. De Chinezen pleiten al heel lang voor een copyrightvrije wereld.”

Delen dus: een betere verdeling van kennis, van schaarse hulpbronnen, van welvaart. De behoefte aan een minder scheve verdeling zich zal de komende jaren verdiepen. “We worden weer betrokken, zij het alleen bij die zaken waar we echt zelf wat aan kunnen doen en die onszelf aangaan,” aldus Justien Marseille. Het verlangen is er, volgens Bakas. Het verlangen om weer aardig met elkaar om te gaan. “Er is een collectieve nostalgie naar emoties. Geen verharding meer, maar intuïtie en instinct mogen een veel belangrijker rol gaan spelen.”

Het lijkt me een prettige kijk op de toekomst. En dat van die jongeren: dat klopt. Zo belde ik gisteren mijn nichtje van 21 jaar die een film zat te kijken. ‘ O’, zei ik, ‘dan zal ik het kort houden’ -ervan uitgaande dat ze de film op tv keek. Niets daarvan natuurlijk. ‘Ik heb hem op pauze gezet hoor, ik kijk op de computer’. Natuurlijk…stom! Dan ben je 37 jaar, werkend bij de televisie en besef je steeds meer dat dit medium als uitsluitend ‘eenrichtingsverkeer-beeldvuller’ zijn langste tijd gehad heeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *