De Grote Boze Wolf krijgt een werkstraf

Donald Duck schuwt actuele thema’s niet en laat deze maand Wolfje uitleggen wat een taakstraf eigenlijk is. ‘Maandag hou ik een spreekbeurt over re-integratie’, zo begint de strip van De Grote Boze Wolf. ‘Wat is dat nou weer?’ vraagt zijn vader, de Grote Wolf.

Een werkstraf, taakstraf…iets ‘terugdoen voor de samenleving’. Het klinkt mooi, maar wat houdt het inderdaad eigenlijk in, zo vraagt ook de Boze Wolf zich af?
Wolfje geeft heel simpel het antwoord: ‘Bosbewoners die iets fout hebben gedaan moeten klusjes doen als tuinieren en schoonmaken, in plaats van naar de gevangenis gaan. Een soort taakstraf dus.’ En hij voegt eraan toe: ‘Wie een kleine overtreding begaat doet op deze manier iets terug voor de maatschappij en kan zo zijn schuld afbetalen!’

Ik vind het knap verwoord. Het hele complexe verhaal van wat ‘reclasseren’ onder andere inhoud teruggebracht tot simpele taal. Nu ik bij Reclassering Nederland werk ben ik toch benieuwd waar de tekenaar zijn informatie vandaan heeft gehaald.

De fout in gaan
Natuurlijk bestaat re-integreren uit veel meer dan een taakstraf. De taak- of werkstraf is immers één van de drie hoofdstraffen (naast gevangenisstraf of een geldboete). Re-integreren is veel breder dan dat. Het betekent letterlijk: ‘weer laten functioneren’. Iemand die in de gevangenis heeft gezeten, weer aan de maatschappij laten deelnemen. Iemand die zijn baan is kwijtgeraakt of ziek is geweest, weer aan het werk krijgen.
 
Bij re-integreren denken veel mensen aan de reclassering: je komt uit de gevangenis en gaat dus weer ‘in de maatschappij’ deelnemen. Maar de reclassering doet veel meer dan het begeleiden van ex-gedetineerden, een taak die sinds 2004 overigens bij gemeentes ligt (en waar de meeste gemeentes de reclassering weer voor inschakelen). De reclassering houdt ook toezicht op verdachten en veroordeelden én geeft advies aan rechters en officieren van jusititie over verdachten en veroordeelden. Meer kan je lezen op http://www.reclassering.nl/wat-wij-doen

Overigens: omdat je bij een werkstraf je baan en huis niet kwijt raakt zoals bij een gevangenisstraf vaak het geval is, heb je minder kans de fout in te gaan, te recidiveren.
Wolf en taakstraf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *