Wie redt de Elfstedentocht?

qd_1_elfstedentochtConsternatie alom op de redactie vanmorgen. De gemalen zijn stilgezet! We hebben het natuurlijk over de duizend gemalen in Friesland die, zolang ze draaien, een Elfstedentocht tot een ver-van-mijn-bedshow bombarderen.

Maar na een telefoontje vanochtend met het Friese waterschap ‘Wetterskip Fryslan’ wisten we het zeker: ze staan stil! IJskoorts steeg tot ongekende hoogte. In het geheim zouden de Friese Steden vast bijeen zijn om alvast wat voorbereidingen te treffen. In elk geval om te kijken wat er ondernomen kan worden om de aankomende poolwinter maximaal te benutten.
Zoals: hovercrafts om de sneeuw op het ijs weg te halen. Want een tractor of ijsveger zakt nu zo door het Friese ijs heen. Maar een hovercraft kan zweven boven het nog dunne ijs. De luchtdruk verwijdert de sneeuw en de warme lucht doet het bovenste stukje ijs smelten. Hierdoor ontstaat een gladdere ijsvloer..tenminste dat hopen ingenieurs. OK…wat nog meer. IJstransplantatie..? Zoals in 1997 ook gebeurde bij zwakke delen in het ijs?
Onze droom werd ruw verstoord toen bij navraag bleek dat niet de duizend kleine poldergemalen zijn uitgezet, maar alleen een aantal zogenaamde boezemgemalen. Grote, historische gemalen die volgens woordvoerder Havik ‘een klap water’ kunnen verwerken. Deze zijn nu uitgezet omdat het meeste overtollige water inmiddels verwerkt is en de kleine gemalen hun werk weer aankunnen.

Wat een domper.

Maar niet getreurd, het blijven spannende tijden voor schaatsfans een sneeuwliefhebbers. Er wordt al flink geschaatst, aan de site van schaatsfan Erik Ekkel te zien. Vanaf morgen gaat er tussen de 2 en 5 cm sneeuw vallen met gevoelstemperaturen tussen de – 10 en – 15 graden. Snelwegen die afgesloten gaan worden door een tekort aan strooizout. Ettenleur gooit alvast maar badzout op de weg met als extra service geurige lavendel op uw autobanden. Pardon. Badzout?

Die Hollanders slaan altijd een beetje door als de sneeuwvlokjes wat langer aanhouden. Het bedwelmt ons een beetje. Dan kunnen we beter een voorbeeld nemen aan die nuchtere Friezen in onze uitzending vanavond.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *