Decennium10Daagse zendt AVRO reportage uit

radioMorgen, Eerste Kerstdag, zendt Radio 1 een reportage uit die collega Sander ‘t Sas en ik maakten in 2003 over de tienduizenden mensen in Nederland die besmet bleken te zijn met Hepatitis C door bloedtransfusies in het verleden. Dit in het kader van een Grote Terugblik op tien-jaar-nieuws bij Radio 1 deze week, de zogenaamde Decennium10Daagse. Van elke jaar -vanaf  2000 dus- worden de in de ogen van de programmamakers beste c.q. meest nieuwswaardige verhalen geselecteerd en uitgezonden.

Het verhaal over Hepatitis C leidde destijds tot kamervragen en uiteindelijk, nu, pas zes jaar na dato (!), tot een landelijke publiekscampagne om de circa 60.000 mensen die in Nederland rondlopen met Hepatitis C alsnog op te sporen. Zij hebben het virus ongemerkt (en natuurlijk ongewild) opgelopen door een bloedtransfusie die zij voor 1992 kregen. Toen werd er nog niet standaard op Hepatitis C getest.

We interviewden onder meer Marinka ten Bosch, een ex-Hepatitis C patiënte die een publiekcampagne eiste om al die mensen op te sporen die met de ziekte rondlopen zonder het te weten. Marinka had het virus zonder te weten opgelopen bij een bloedtransfusie in het ziekenhuis na een zware bevalling. Die campagne is er dus uiteindelijk gekomen, dit jaar dan. Al vertelde de het Nationaal Hepatitis Centrum mij vorige week dat de publiekcamagne volledig overschaduwd is door alle berichtgeving over de Mexicaanse griep.

Luisteren dus morgen naar Radio 1 tussen 14:00 en 15:00 uur!

3 thoughts on “Decennium10Daagse zendt AVRO reportage uit

 1. Beste Pauline,
  Ik heb de uitzending van radio 1 van 25-12 terug geluisterd van 14-15 uur maar ben het gedeelte over hepatitis C niet tegengekomen. Is het wel aan de orde gekomen?

 2. Beste Nienke,
  Leuk dat je geluisterd heb, ik heb idd begrepen dat Radio 1 het op het laatste moment eruit heeft gelaten of het programma voor die middag heeft omgegooid. Ik heb nagevraagd waarom maar de reden ben ik nog niet te weten gekomen. Jammer!

 3. Hallo Pauline, Wat ben ik nou toch tegengekomen ???? Jouw Website ! !
  en wat vreselijk leuk. Zomaar alledaagse dingen, voor mij toegankelijk.
  Hoe gaat het met jou, met jullie en met jullie kindjes. Dat vraag ik nu maar, want daarover ben ik nog nix tegengekomen.
  Wel over je moeder, die van plan was te gaan demonstreren in onze St.Jan ! Dat hebben we ook van haar zelf gehoord ! Ze had GROOT gelijk. Eigenlijk jammer dat dat niet doorging, zoals jij ook schrijft.
  Gaat het goed met jullie ?? Met Rinke (bijna 5 ! !) en Bente (al helemaal 3 !) en Susanne natuurlijk. O, wat hoop ik jullie weer eens te zien.
  Hoe gaat ‘t toch met Leonie ?? Wij maken ons zorgen om haar. Kunnen WIJ helpen ??

  Meisje, succes met alles wat je onderneemt. Veel liefs en hartelijke groeten van onsbeiden voor jullie allemaal.
  (je tante) INEKE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *