‘Ik ben ook maar een octopus’

octopus-420x0Verslaggever Erik Bootsman belt vanuit Sea Life in Oberhausen. Hij staat bij octopus Paul. Beter bekend als orakel Paul. ‘Er staan hier veertig cameraploegen, ik kom gewoon niet bij het aquarium. We moeten het tapen of van de stream halen, want ik kan het niet filmen.’
Ook op de redactie zitten we, hysterisch grinnikend, de LIVE verrichtingen van octopus Paul te volgen.

‘Hij verwisselt van positie jongens! Hij zit nu op Uruguay!’ roept redacteur Lammert over de redactie heen.
‘Ook Journaal 24 zendt het live uit, het is toch ongelooflijk’, vult Joost aan.
Een groepjes mensen staat te kijken naar de LIVE stream van RTL Z.

Na een kwartiertje blijkt dat Paul toch meer trekt heeft in de mossel in het Duitse, overigens rechtse, bakje. Een slordige 750 kilometer verderop, in Oberhausen, moet nu gejuich opstijgen. Daar verdringen minstens veertig cameraploegen zich voor een aquarium in het anders zo rustige Sea Life. Reuters, de hele Duitse pers, Telegraaf, RTL, SBS, wijzelf.

Brons dus voor Duitsland bij de strijd om de derde en vierde WK-plaats a.s. zaterdag tegen Uruguay, als we Paul moeten geloven.

Na een ingelaste pauze voor de beroemde octopus, die niet eerder twee voorspellingen achter elkaar hoefde te doen, dalen de bakjes met de Nederlandse en Spaanse vlag langzaam de bak in. Voorheen hoefde Paul zich alleen te buigen over het Duitse team. Na zijn aanhoudende en buiten de landsgrenzen groeiende succes mag hij inmiddels op voor de finale, waarin Duitsland tot zijn grote spijt niet figureert.

Zondag 11 juli, 20:30 uur, Soccer City, Johannesburg. Het Nederlandse elftal staat in een nu al historische finale tegenover voormalig Europees kampioen Spanje. Nooit eerder haalde Nederland een wereldbeker binnen. In 1974 en 1978 waren we er dichtbij, maar met dichtbij win je geen wereldbeker.

Met octopus Paul trouwens ook niet.

De LIVE stream bij RTL loopt even vast, maar dan sms-st verslaggever Erik vanuit Oberhausen: ‘Paul kiest voor Spanje’. Weer het rechterbakje -ik zeg het maar even. Op Twitter barsten de berichten los:

Afbeelding 11Afbeelding 12

Paul blijkt al een lange staat van dienst te hebben. Ook over het EK in 2008 heeft hij zijn tentakels laten gaan. Alles goed, tot de finale. Toen ging hij de mist in door voor Duitsland te kiezen, terwijl Spanje met 1-0 zou winnen via een doelpunt van Fernando Torres.

Torres, die er overigens zondag weer bij zal zijn. Maar nu staan wij tegenover hen.

Ik denk dat Paul (‘ik ben ook maar een octopus’) zijn fout van twee jaar geleden gewoon heeft willen rechtzetten vandaag. Spanje heeft zijn podium gehad, zondag winnen wij in Soccer City: 2-0.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *