Saskia’s filmpje op televisie

IkVandaagStel je voor: je bent 24 jaar en zit in een rolstoel. Je bent afhankelijk van de thuiszorg en maakt veel gebruik van allerlei zorgvoorzieningen. Maar misschien kan dat niet meer in de toekomst, want er moet worden bezuinigd. Het eigen risico wordt hoger en misschien heb je minder recht op je Wajong uitkering. Wat nu? Via de website van EénVandaag kunt u sinds kort heel eenvoudig uw verhaal doen.

Meer dan 200 mensen hebben inmiddels op deze manier hun webcamfilmpjes op onze site geplaatst. Net zoals Saskia Davidse uit bovenstaand voorbeeld. Haar verhaal maakte indruk op collega Fouzia Elhannouti en mij. Samen zijn we namelijk al een tijdje bezig het project Ik Vandaag op te zetten. En met succes –gelukkig. Kijkers en internetters vinden het een goed idee en zetten hun mening makkelijk en snel via onze site om in een filmpje dat iedereen kan bekijken.

De vraag die we nu stellen –met de verkiezingen en de bezuinigingen in het vooruitzicht -is: waar mag volgens u beslist NIET op bezuinigd worden? Waar moet de overheid kortom vanaf blijven? Veel mensen noemen net als Saskia de gezondheidszorg. Maar ook onderwijs en de AOW zijn zaken die mensen klaarblijkelijk zo aan het hart gaan dat ze de moeite nemen hierover hun mening op onze site te plaatsen.

Zo vindt Gerben, die in de gehandicaptenzorg werkt, dat de werkvloer niets meer kan inleveren. ‘Daar kan niets meer vanaf’. In plaats daarvan moet het management in de zorg gaan inleveren wat Gerben betreft. Jurgen, ruim een jaar werkeloos, vindt dat ze met de handen van de WW af moeten blijven. En Robin maakt zich boos over de financiële instellingen in ons land. ‘De banken hebben de crisis veroorzaakt, waarom moeten WIJ dan bezuinigen?’

Leuk, zal u zeggen, al die meningen, maar wat doen jullie met de filmpjes? Simpel. We willen u een platform bieden op televisie én internet. Civic journalism, in vaktermen: directe en snelle journalistiek door burgers die inspraak krijgen op een laagdrempelige manier. Zonder dat wij als journalisten of programma of omroep ertussen zitten. Eigenlijk de ideale democratie. Beter gezegd, de aanzet daartoe.

In Amerika werkt een soortgelijk initiatief al langer: iReport van CNN. De omroep legt de kijkers/internetters elke keer een andere stelling voor waarop ze kunnen reageren. Het beste filmpje krijgt een ster en wordt op televisie uitgezonden. Op internet kan de discussie vervolgens verder gaan.

Bij ons werkt dit op een soortgelijke manier. Alleen zetten wij in een uitzending op televisie meerdere meningen naast elkaar. Zoals vanavond, over de verhoging van de AOW-leeftijd. En vrijdag komen Saskia en Gerben aan het woord over de gezondheidszorg.

Na de verkiezingen hopen we Ik Vandaag ook voor andere onderwerpen in te kunnen gaan inzetten. Maar zoals bij alle nieuwe initiatieven is het af en toe nog zoeken naar de beste vorm. Alle ideeën zijn daarbij welkom. Wij zijn in elk geval enthousiast: u ook?

Kijk hier het filmpje van Saskia Davidse (klik pagina 9 aan), Gerben Post (pagina 6) en vele anderen en klik zelf de webcam aan als u uw mening over de miljardenbezuinigingen kwijt wil.

sitestat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *